ÖĞRENCİLER İÇİN

GRİ PASAPORT (HİZMET PASAPORTU) İŞLEMLERİ

(Akademik ve İdari personelin Personel Dairesi Başkanlığına başvurması gerekmektedir.)

02.03.2006 tarih ve 2006/21 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesinde şu husus yer alıyor; "AB Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında yurtdışında düzenlenecek etkinliklere katılacak resmi veya özel, örgün ya da yaygın eğitim kurum veya kuruluşlarının öğrencileri için ilgili Valiliğin onayına istinaden, ilgi (a)'da kayıtlı Uygulama Rehberine uygun olarak düzenlenmiş hizmet damgalı pasaport talep formlarıyla müracaatları halinde söz konusu Öğrencilere başkaca mani hali bulunmadığı takdirde hizmet damgalı pasaport tanzim edilecektir."

Türk Vatandaşların Tabi Olduğu Vize Uygulamaları

Hizmet pasaportu öğrencilere vize işlemlerinde kolaylık sağlamaktadır. Yukarıda paylaşılan genelge gereğince Üniversitemizde kayıtlı ve aktif öğrenci olan ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında kayıtlı olup, kurumumuzun yürütücüsü veya ortağı olduğu AB Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında düzenlenecek etkinliklere katılacak ya da yurtdışında eğitim alacak öğrenciler hizmet damgalı (gri) pasaport talep edebileceklerdir.

Kurumumuzun yürütücü veya ortağı olmadığı projeler ile kurumumuzu temsil etme sebebiyle katılım sağlanacak etkinlikler dışında hizmet damgalı pasaport verilmesi uygun görülmemektedir. Bu kapsam dışında kalan öğrencilerin başvurularını misafir olacakları ülkenin yurt dışı prosedürlerine göre yapması gerekmektedir.

Aşağıdaki Durumlarda Hizmet Pasaportu Sağlanır:

• Üniversitemiz Erasmus+ Projelerine (KA1, KA2, KA3) katılım.
  • Üniversitemizin Uluslararası İşbirliği anlaşmaları kapsamındaki hareketlilikler.
  • Üniversitemiz tarafından bir etkinlik veya müsabakada kurumumuzu temsil etmek için görevlendirilme.

BAŞVURU İŞLEMLERİ

1. Aşama - Akademik Birime Başvuru

Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yurtdışı görevlendirmelerinin Rektörlük tarafından yapılabilmesi için, bölüm başkanının önerisi üzerine, Fakülte / Enstitü / YO /MYO Yönetim Kurulu kararı ve Rektör olurunun Dış İlişkiler Koordinatörlüğüne EBYS üzerinden iletilmiş olması gerekmektedir.

Dilekçe (Ekte yer almaktadır.)

2. Aşama: Dış İlişkiler Ofisine Başvuru

Yönetim Kurulu Kararı ve Rektör Olurunun Dış ilişkiler Ofisine iletildikten sonra aşağıdaki belgeleri ofise iletiniz/getiriniz.

• Başvuru formu (Ekte yer almaktadır.)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Öğrenci Belgesi (Son 1 hafta içinde alınmış olmalıdır.)
  • Adli Sicil Kaydı
  • Yurtdışındaki kuruluştan alınmış davetiye v.b. mektup

Not: Eğer kişi üniversitemizde kadrolu ise (Araştırma Görevlisi vb.) Akademik Personel Dairesine başvurması gerekmektedir)

Belge imzadan çıktıktan sonra öğrenci bilgilendirilir ve öğrenci belgelerini Dış İlişkiler Koordinatörlüğünden alarak 3. aşamaya geçer.

3. Aşama:  Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne Başvuru

Hizmet Pasaportu Talep Formunu Dış İlişkiler Koordinatörlüğü'nden teslim alan öğrenci Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nün istediği diğer belgelerle birlikte şahsen başvurur. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nden randevu almak için:

Randevu İşlemleri

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne başvuruyu gidiş tarihinizden en fazla 15 gün önce başvurabilirsiniz.  Örneğin,  15 Şubat'ta gidecek kişi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü 'ne 1 Şubat'ta başvurabilir. Bu nedenle, Dış İlişkiler Koordinatörlüğü'nden belgenizi almaya yurtdışına çıkmadan 15 gün önce geliniz. (Bu süre Hizmet pasaporta vize isteyen ülkelerde 25 gündür.)

DÖNÜŞTE YAPILACAK İŞLEMLER

Hizmet pasaportunuz yalnızca görev / etkinlik süresince geçerlidir.

Dönüşte hizmet pasaportunuzu en geç 15 gün içinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'ne teslim etmeniz ve Dış İlişkiler Ofisine verdiğinize dair bir dilekçe vermeniz gerekmektedir.

Belirtilen süre için pasaportu geri getirmeyen öğrenciler bir daha bu hizmetten yararlanamazlar.

Dosyalar: